Het weerstation: Davis Vantage Pro 2 Plus

Weerstation Houten maakt gebruik van de meest luxe uitvoering van de Davis Vantage Pro 2. Dit is de Plus-versie met 24-hr Fan Aspiration Shield. Verderop in deze tekst wordt uitgelegd wat dit inhoudt.

Het weerstation bevat de volgende onderdelen:
(Klik op een afbeelding voor een vergroting)

  • draadloos display (console);
  • geïntegreerde sensor suite (ISS)
  • windmeter
  • UV-sensor
  • solarsensor
  • Het display wordt door batterijen van stroom voorzien maar het is ook mogelijk om deze met behulp van een adapter op het lichtnet aan te sluiten. In de console is voor de meting binnenshuis een barometer, temperatuursensor en luchtvochtigheidsensor opgenomen.

    Op het display is standaard de huidige weersituatie te zien en met een druk op de knop de maximale en minimale waarden van de huidige dag, maand of jaar. Van alle meteorologische parameters is het mogelijk om deze in de naar wens in te stellen eenheid (bv Fahrenheit of graden Celsius) of in grafiekvorm op het scherm weer te geven.

    De volgende parameters kunnen worden weergegeven:

  • Temperatuur (binnen/buiten)
  • Zonnestraling
  • Heat-index
  • Verdamping
  • Datum
  • Luchtvochtigheid (binnen/buiten)
  • Windrichting
  • Neerslag
  • Windsnelheid
  • Luchtdruk
  • Tijdstip zonsopkomst en ondergang
  • Gevoelstemperatuur
  • Dauwpunt
  • Tijd
  • UV-index
  • Voorspelling de komende 48 uur
  • Neerslagintensiteit
  • Maanstand
  • Voor in een donkere omgeving is het ook mogelijk het display te laten oplichten. Wanneer nodig kunnen er ook diverse alarmen, bijvoorbeeld bij bepaalde extreme hoge of lage temperaturen, grote windsnelheid of bepaalde hoeveelheid neerslag, worden ingesteld.

    De ISS werkt op een zonnepaneel (‘s nachts op een accu) en meet in het witte gedeelte de temperatuur en luchtvochtigheid. Volgens de richtlijnen van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie dient de temperatuurmeting te geschieden op 1,50 meter hoogte boven kortgemaaid gras en zover mogelijk van uitstralende voorwerpen of beschutting vandaan. Door de witte lamellen (principe van een weerhut) is, zelfs wanneer hij in de volle zon staat, nauwkeurige temperatuurmeting mogelijk. Voor een nog nauwkeurigere meting is deze versie voorzien van 24-hr Fan Aspiration Shield. Dit betekent dat er een ventilator in de weerhut is gemonteerd die de lucht uit de omgeving door de lamellen heen zuigt. Deze ventilator werkt 24 uur per dag waarvan overdag bij voldoende zon een zonnepaneel (de onderste), en ’s nachts een accu hem van stroom voorziet. Deze accu wordt door het zonnepaneel opgeladen.

    De neerslag wordt gemeten in de rain collector. Dit is het zwarte trechtervormige instrument bovenop de ISS. Hierin wordt de neerslag (lees: regen) opgevangen waarna het onder de trechter op de tipping bucket valt. Dit is een systeem van 2 bakjes op een kantelmechanisme. Onderaan het kantelmechnisme hangt een magneetje, welke voor een impuls zorgt wanneer het langs de daaronder gelegen sensor komt. Elke kantelling staat voor een neerslaghoeveelheid van 0,2 millimeter. Dit is daarom ook de minimaal meetbare hoeveelheid neerslag. Voor in koude klimaten is het mogelijk om de collector te voorzien van een verwarmingselement om de hoeveelheid sneeuw te meten.

    Om de windsnelheid en -richting te meten is het weerstation voorzien van een windvaan. Om representatieve waarden te meten is deze gemonteerd op een mast welke 2 meter boven het dak uitsteekt. Dit is circa 9 meter boven de grond. In verband met de kabellengte (12 meter) van de windvaan en de afstand tot de ISS (meer dan 12 meter…) zendt de wind-anonemeter (onderste kastje op de mast van de windvaan) de gegevens van de windvaan draadloos naar het display.

    De Davis Vantage Plus versie is tevens voorzien van een UV-sensor en een solar sensor. Deze worden normaliter op de ISS gemonteerd maar in verband met de omliggende bebouwing zijn deze boven op de mast van de windmeter bevestigd. Helaas is het niet mogelijk om de gegevensoverdracht van deze sensoren draadloos te laten plaatsvinden en zijn deze dus door middel van een lange (UTP-) kabel met de ISS verbonden. Deze zendt de gegevens wel draadloos naar het display. Met behulp van de gemeten solarenergie wordt, met de formules van het KNMI handboek, het aantal zonuren per dag berekend.

    De windsnelheid en richting worden elke 2,5 seconden geüpdate. De temperatuur en neerslag worden elke 10 seconden bijgewerkt, overige waarden 1x per minuut. De afstand tussen ISS en het display is bij vrij zicht maximaal 300 meter. Deze afstand is met behulp van repeaters te vergroten tot zelfs 3 kilometer!

    Het weerstation is nog uit te breiden met extra temperatuursensoren of sensoren waarmee bepaling van bladnat of bodemvochtigheid mogelijk is. Met behulp van de laatst genoemde sensor is het mogelijk te bepalen wanneer de beplanting bewaterd dient te worden. Door middel van een extra module kan dan zelfs een beregeningsinstallatie ingeschakeld worden.

    Middels een datalogger is het mogelijk het weerstation op een computer aan te sluiten via een standaard RS232 (COM) poort of via USB. Ook als de PC niet aan staat worden de gegevens opgeslagen en kunnen op een later tijdstip op de computer worden binnengehaald. Het bijgeleverde softwareprogramma is Weatherlink. Maar er zijn vele softwarepaketten op de markt welke ook voor dit weerstation te gebruiken zijn.

    Bij Weatherlink zijn een aantal voorbeeldwebsites bijgevoegd, welke gebruikt kunnen worden om de weergegevens op internet te zetten. Wanneer men enige ervaring heeft met het bouwen van websites, zijn de voorbeelden naar eigen inzicht aan te passen en uit te breiden.

    Weatherlink heeft een uploadfunctie ingebouwd waarmee de gegevens naar internet verzonden kunnen worden. Het interval waarmee dit gebeurd is handmatig in te stellen. Om de telefoonkosten niet te hoog op te laten lopen is een continue internetverbinding (ADSL/Kabel) hiervoor wel een vereiste. Voor een website met actuele gegevens zal het display permanent met de computer verbonden moeten zijn. Om het display en de computer toch van elkaar te kunnen scheiden bestaat er de Weather Envoy. Dit is een apparaat zonder display welke aan de computer gekoppeld wordt om de gegevens naar het internet te verzenden. Zo kan het display gewoon in de woonkamer blijven staan. Het display en Envoy ontvangen beide draadloos de data van dezelfde ISS.

    Deze pagina is vandaag 4 keer bekeken. Copyright Weerstation-Houten.nl 2007-2024 Webmaster Rene Zwolsman
    Pagina geladen in 0.002 seconden