Weerstation Houten bestaat vijf jaar

Houten - In misschien de natste juli ooit, bestaat weerstation Houten vijf jaar. Al die tijd werden de natte herfstdagen, koude winternachten, frisse lentes en warme zomerdagen vastgelegd door het weerstation.

Op 26 juli 2006 werden de eerste gegevens gemeten en door eigenaar René Zwolsman op de website www.weerstation-houten.nl gezet. Een weerstation alleen, was voor René niet genoeg. Het weer in Houten moest overal live via een website geraadpleegd kunnen worden. In de eerste periode met enkele bezoekers per dag en beperkte gegevens. Maar door een bericht in een huis aan huis blad in Houten en omstreken en via mond op mond reclame steeg al snel het aantal bezoekers. In 2007 werd de lay-out van de website onderhanden genomen waardoor meer gegevens getoond konden worden. Vanaf dat moment worden alle meetgegevens per minuut opgeslagen en zijn deze onder weerhistorie of in grafiekvorm op de website terug te vinden.

Het weerstation is onder andere uitgebreid met een UV-sensor, een zonne-energie meter en een sensor om de temperatuur van de Rietplas te meten. Op verzoek van diverse bezoekers wordt tevens, wanneer het koud genoeg is, de dikte van het ijs op de Rietplas dagelijks gemeten en bijgewerkt.

De eerste dag was met 35,7 graden meteen de warmste in het bestaan van het weerstation. Maar Houten kent ook koude winters met -11,0 graden in december 2009. Met 40 ijsdagen en slechts 23 tropische dagen blijft de temperatuur in Houten overdag vaker onder het vriespunt dan dat deze boven de 30 graden uitkomt. Dat het in Houten ook flink kan waaien, blijkt wel uit de gemeten windsnelheid van 104 km/uur op 18 januari 2007. Maar of dit de natste juli-maand ooit wordt, moet nog blijken. Voorlopig is juli 2007 met 239 mm neerslag de natste maand van de afgelopen 5 jaar.

(Houtens Nieuws 't Groentje 27 juli 2011)

Deze pagina is vandaag 3 keer bekeken. Copyright Weerstation-Houten.nl 2007-2023 Webmaster Rene Zwolsman
Pagina geladen in 0.002 seconden