Weerstation Houten viert jubileum:
‘het loopt soepeltjes’

door : Léon van Zijl

HOUTEN - Eind juli 2006 werd de droom van René Zwolsman werkelijkheid: een eigen web­site met daarop Weerstation Houten. Met meetapparatuur in de tuin, bovenop het dak van zijn huis en een jaar later ook bij de Rietplas voor de water­temperatuur. “Die eerste jaren waren best hectisch”, blikt René terug op zijn eerste jubileum. “De laatste twee jaar loopt het eigenlijk heel soepeltjes.”

René is weg- en waterbouw­kundige. “Voor het meten van weergegevens, laat staan voor het bouwen van een website met daarop de resultaten heb ik dus geen enkele opleiding ge­volgd. Het ontstond allemaal uit hobbyisme. Ik wilde altijd graag weten wat voor weer het is en hoe de ontwikkelingen zijn. Op mijn werk –nu gedetacheerd bij het waterschap- zit ik binnen. Dan merk je een dag lang vrijwel niets van wat er buiten gebeurt, hoe het voelt.

Je moet op alle weertypes zijn voorbereid: kou, regen of zonneschijn
MOUSTACHE TEKST & BEELD

Dus schafte ik wat meetapparatuur aan, maar dan wil je het ook vastleggen. Ergens opslaan, zodat je de ontwikkelingen kunt volgen. Uit contacten met buren, vrienden en collega’s bleek dat zij ook waren geïnteresseerd in mijn metingen. Je kunt wel een landelijk weerbericht beluisteren, maar juist de trends voor je eigen woonplaats geven je een beter inzicht. Dat merk ik ook aan de terugkerende bezoekers op de site: die hebben weerstation Houten onder hun favorieten staan om geregeld even te kunnen kijken hoe het weer zich hier gedraagt.”

Het meten van de watertemperatuur van de Rietplas is daarvan een typisch voorbeeld. “Zelf zwem ik er graag en dan is het prettig om bijvoorbeeld net als gistermorgen te weten dat het water 17 graden is en de omgevingstemperatuur maar negen. Die metingen worden draadloos vanuit de plas naar mijn meetstation hier thuis gestuurd. Tegenwoordig meet ik ook de dikte van het ijs, maar dat moet wel handmatig. Eén keer was het dikker dan mijn boor: meer dan 14 centimeter. Op de site van de Nieuwjaarsduik staat een vaste link naar mijn site: voor hen en alle ‘duikers’ is het ook belangrijk te weten wat het weer op 1 januari doet.”

Weten
Dit jaar valt er behoorlijk wat regen, maar toch is zelfs in juli het record van 2007 niet gehaald: toen viel er 239 mm en dit jaar ‘maar’ 216 mm. “daaruit zie je dus het belang: meten is weten. Zo krijg ik tegenwoordig veel vragen over het rendement voor zonnepanelen in Houten. Mensen willen weten hoeveel uur zon ze kunnen verwachten. Tegenwoordig geef ik ook graaddagen: het aantal dagen beneden de 18°. Dat is weer belangrijk voor mensen die hun huis lieten isoleren: je weet alleen of het helpt als je ook de gemiddelde temperatuur weet als de kachel brandt.”

Bezoekers
René is trots op wat hij de afgelopen vijf jaar met het weerstation heeft bereikt. “Alles is nu op de site overzichtelijker en beter toegankelijk. Maar ja, alles moet je leren. Dagelijks kijken zo’n 150 bezoekers op de site, met een top van 560 met het noodweer van twee weken geleden. Kijk zelf ook eens op: www.weerstation-houten.nl”

(Bron: Trefpunt Houten, d.d. woensdag 10 augustus 2011)

Deze pagina is vandaag 3 keer bekeken. Copyright Weerstation-Houten.nl 2007-2024 Webmaster Rene Zwolsman
Pagina geladen in 0.004 seconden